psykolog<br />Mats Johannessen
  • FORSIDE
  • PSYKOLOGISK BEHANDLING?
  • TILBUD
  • PRISER
  • OM MEG
  • LOKALER/KART
  • SAMARB.PARTNERE

Informasjon om psykologisk behandling

Det er ulike veier til psykologisk behandling og ulike måter å finansiere behandlingen på. Jeg har ingen driftsavtale og konsultasjoner hos Psykolog Mats Johannessen bekostes av den enkelte klienten selv. Du trenger imidlertid ingen diagnose eller henvisning for å komme til samtaler. Og du har stor innflytelse på ditt eget behandlingsforløp med tanke på innhold, varighet osv.

Journalteknisk informasjon
Dersom din henvendelse faller inn under definisjonen helsehjelp er jeg som psykolog pliktig til å føre journal. Ved timeavtale opprettes det da en journal hvor de opplysningene som er nødvendige for å gi god behandling noteres fortløpende. Journalsystemet jeg har er elektronisk og godkjent for et slikt formål. Klienten har naturligvis innsynsrett i sin egen journal.
Dersom du ønsker det sender jeg en epikrise (et avslutningsnotat) ved avsluttet behandlingsforløp til for eksempel din fastlege. I mange tilfeller er dette nyttig for at fastlege skal kunne ha et grunnlag for å hjelpe/igangsette gode tiltak dersom psykiske belastninger/utfordringer/lidelser skulle komme igjen.

Taushetsplikt
Jeg har taushetsplikt, noe som innebærer at ingenting av det som fremkommer i samtalene her vil formidles videre. Dog er psykologer i visse tilfeller pålagt å gi ut opplysninger til enkelte andre instanser dersom tungtveiende hensyn gjør det rettmessig. Det gjelder dersom det er nødvendig for å avverge alvorlig skade på person eller eiendom, dersom det er grunn til å tro at barn utsettes for alvorlig omsorgssvikt, dersom klienten ikke oppfyller helsekrav til førerkort, eller dersom en klient søker om en ytelse fra NAV som forutsetter at NAV får tilgang til helseopplysninger. Offentlige tilsyn som kontrollerer at autorisert helsepersonell jobber på forsvarlige måter kan i noen tilfeller kreve innsyn i journaler. Instansene som eventuelt kan bli involvert er også underlagt en streng taushetsplikt og kan ikke gi fortrolige opplysninger videre til uvedkommende.
Som medlem av Norsk Psykologforening forpliktes jeg  virksomhet i henhold til gjeldende lovgivning for helsepersonell, prinsipperklæringen om utøvelse av evidensbasert psykologisk praksis og etiske retningslinjer for nordiske psykologer.

Offentlige tilbud
Det finnes også måter å komme i komme i kontakt med psykolog på som er vesentlig rimeligere enn å benytte seg av en privat psykolog uten driftsavtale (slik som jeg). Dette ved at din fastlege henviser deg til et offentlig tilbud i psykisk helsevern. Typisk skjer dette gjennom at legen henviser til et lokalt distriktspsykiatrisk senter (DPS). Ved et DPS er det mange ulike yrkesgrupper i tillegg til psykologer, som for eksempel leger (og psykiatere- som er leger med videreutdanning i psykiatri), sykepleiere, sosionomer og fysioterapeuter. Dette er særlig hensiktsmessig dersom man har mere alvorlige og sammensatte psykiske utfordringer, og dersom du er i behov av medikamenter, innleggelser, eventuelle andre kombinerte tjenester innen psykisk helsevern. Her betaler man en egenandel og dette registreres på frikortet på lik linje med mange andre helsetjenester.
Henvisningen vurderes typisk av en vurderingsinstans ved DPS i forhold til om du tilhører kategorien av pasienter som har lovfestet rett til helsehjelp i spesialisthelsetjenesten eller ei. Det er ikke alle som henvises som får denne retten, og en god del av henvisningene avvises. De mest alvorlige tilstandene prioriteres ofte over de mindre alvorlige. Og man bør påberegne noe ventetid. I forhold til hvilken yrkesgruppe man får som behandler og varigheten av behandlingsforløpet er det som oftest det enkelte DPS sin kapasitet som avgjør. Dette kan i noen tilfeller avgrense det enkelte tilbudet man får.  

Privatpraktiserende psykologer med driftstilskudd
Fastlege kan også henvise deg til en privatpraktiserende psykolog med en driftsavtale. Man betaler også her en egenandel som registreres på frikortet på lik linje med mange andre helsetjenester som ved et DPS. Også her bør man påregne ventetid. 

Du finner en oversikt over avtalespesialister i Helse Nord og i Tromsø her.

Diagnoser

I utgangspunktet diagnostiseres alle pasienter for å kunne vurdere rett til videre helsehjelp. Klienter som selv tar kontakt med en privatpraktiserende psykolog (for egen regning) trenger ikke noen diagnose for å motta psykologisk bistand.

Andre offentlige tilbud
Ut over dette har man i Tromsø kommune og i Tromsø forøvrig et bredt tilbud innenfor psykisk helsevern og også flere psykologer. Blant annet kan ungdom mellom 13 og 20 år henvende seg til helsestasjon for ungdom for psykologisk bistand. Dette tilbudet er gratis. En lenke til det tilbudet finner du her.

Dersom problematikk faller inn under familevernkontorets arbeidsoppgaver har Bufetat, region nord et gratis tilbud. Lenke finner du her.

Studenter kan benytte seg av tilbud gjennom studentsamskipnaden. De har blant annet tilbud om rådgivning, samt ulike mestringsgrupper for studenter. Lenke til det finner du her.

Nav har også et psykisk helsetilbud som heter raskere tilbake.  Dette er et tilbud om arbeidsrettede tiltak til sykmeldte for å hindre unødig langvarig sykefravær. Det finnes Raskere tilbake-tiltak i alle fylker, men innholdet i tiltakene kan variere noe. 

Psykolog Mats Johannessen
Besøksadresse: Storgata 128, 2.etasje, 9008 Tromsø.
Epostadresse: mats@psykologjohannessen.no
Telefon: +47 98 60 53 10
Org.nr: 996 413594

  • FORSIDE
  • PSYKOLOGISK BEHANDLING?
  • TILBUD
  • PRISER
  • OM MEG
  • LOKALER/KART
  • SAMARB.PARTNERE